Az Európai Parlament döntött a digitális egységes piac szerzői jogi szabályairól szóló irányelvre vonatkozó végleges álláspontjáról
 
  Csatlakozva az Európai Rendezők Szövetségéhez (FERA), az Európai Filmírók Szövetségéhez (FSE) és az Audiovizuális Szerzők Egyesületéhez (SAA), a FilmJUS is örömmel fogadta az Európai Parlament döntését az EU irányelv tervezetéről, amely a szerzői művek között a filmek online felhasználásával kapcsolatban is fontos alapelveket határoz meg.
Valamennyi szervezet köszönetét fejezi ki az Európai Parlament tagjainak, hogy meghallották a szerzők hangját, és a szerzők érdekeit támogató álláspontot fogadtak el.
Az  irányelv-javaslat egyértelműen rögzíti azt az akaratot, hogy az új szabályozásnak garantálnia kell a szerzők jogainak és igényeinek figyelembe vételét.
"A tervezet ellenzőinek igen agresszív kampánya ellenére, az Európai Parlament tagjai a szerzők mellett tették le voksukat, annak felismerésével, hogy a szerzőket megilleti a jogdíj, akárki is használja művüket. Ez egy nagy előrelépés, melyet meg kell erősítenünk és tovább kell fejlesztenünk." - nyilatkozta Cécile Despringre, az SAA igazgatója.
A javaslatot a 751 szavazó EP képviselőből 458, vagyis mintegy 61%-a támogatta (226 ellene, 39 tartózkodás, 48 nem szavazott). A magyar szavazatok megoszlottak, 15-en mellette, 4-en ellene szavaztak (1-1 tartózkodás és nem szavazó volt). A javaslat legerősebb támogatói a német és a francia képviselők voltak, míg leginkább a brit, az olasz és a lengyel parlamenti képviselők ellenezték.

Az SAA egy on-line petíció aláírását kezdeményezte, melyet eddig már mintegy 21000-en írtak alá. Ezzel igyekeznek megmutatni az audiovizuális szerzői jogok jelentős támogatottságát.
Javasoljuk, tekintse át és támogassa a petíciót!